O Zavodu
Aktuelno
najave
Akreditovani programi
Informator o radu PZV
Praćenje i
unapređivanje
obrazovanja
Obrazovanje na
jezicima nacionalnih
manjina
Obrazovanjem
ka Evropi
Naša izdanja
Međunarodna saradnja
Istraživanja
Nastavni planovi i programi
Kontakt
Arhiva
Poslednja obnova sadržaja:
01.10.2013.
Aktuelno:

 

POVODOM OBELEŽAVANJA EVROPSKOG
DANA JEZIKA
26. septembar 2006.

Evropski dan jezika, 26. septembar, ustanovio je Savet Evrope tokom 2001. godine na inicijativu Evropske unije. Time je otpočeta promocija jezičke kulture zemalja Evrope kroz različite afirmacije dijalekata evropskih jezika, malih i velikih, maternjih i stranih, nacionalnih manjina, gestovnog govora, a sve sa ciljem uticaja na poboljšanje komunikacije.
Evropski dan jezika, 26. septembar, biće obeležen i ove godine širom Evrope manifestacijama kojima će biti naglašena važnost raznovrsnosti jezičkog znanja, kao i zajedničkih standarda u nastavi i ocenjivanju jezičke stručnosti.
Valter Švimer, generalni sekretar Saveta Evrope (SE) izjavio je da je lingvistička raznolikost realnost i jedna od snaga Evrope. Švimer je, takođe, rekao da aktivnosti Evropskog centra za žive jezike SE, sa sedištem u Gracu, imaju za cilj da "učine da građani budu tolerantni prema jeziku svojih suseda".
Savet Evrope ustanovio je šestostepeni sistem za obučavanje pojedinca da razume, govori i piše na stranom jeziku, a te standarde usvojila su i ključna stručna tela u Evropi, kao i mnoge zemlje - članice Evropske unije, posebno u okviru "Evropske šeme", čiji je cilj omogućavanje mobilnosti za učenje stranih jezika u inostranstvu.
Evropski dan jezika biće obeležen posebnim manifestacijama u 46 članica SE, u cilju ohrabrivanja učenja jezika među svim starosnim grupama, naglašavanja važnosti raznovrsnosti jezičkih mogućnosti i osnaživanja poštovanja svih evropskih jezika, uključujući i one koji se govore u regionima i manjinske jezike.
Obeležiti Evropski dana jezika u svojoj sredini- regionu znači prihvatiti jezičku različitost kao izvor uzajamnog bogaćenja.
To je otvaranje vrata prema onima koji nas svakodnevno okružuju.
Povodom obeležavanja Evropskog dana jezika Pedagoški zavod Vojvodine je 2004. godine organizovao savetovanje i javni performans na trgu u Novom Sadu pod nazivom Jezički izazovi Vojvodine Evropi, sa tvrdnjom koliko jezika znaš-toliko vrediš. Naredne, 2005. godine organizovana je konferencija pod nazivom Jezik više za Evropu, koja se tematski orijentisala na specifičnosti problema i mogućih pravaca razvoja učenja stranih jezika na teritoriji Vojvodine.
Vojvodina je Evropa u malom, jer u njoj živi više nacionalnosti, a jezici naših nacionalnih manjina su takođe i evropski jezici. Upotreba maternjeg jezika je jedan od načina negovanja identiteta, dok je učenje i korišćenje drugih jezika sredstvo komunikacije koje daje prednost u međunarodnim okvirima.
Živeti u Vojvodini, znači živeti u bogatoj multietničkoj zajednici, gde su svi jednaki, svi veliki, svi dovoljno dobri i važni.
Ove godine Pedagoški zavod Vojvodine obeležava Evropski dan jezika održavanjem 4 stručna seminara dajući tako svoj doprinos obrazovanju u Vojvodini.
  Copyright © Pedago?ki zavod Vojvodine 2012. Sva prava zadr?ana.