O Zavodu
Aktuelno
najave
Akreditovani programi
Informator o radu PZV
Praćenje i
unapređivanje
obrazovanja
Obrazovanje na
jezicima nacionalnih
manjina
Obrazovanjem
ka Evropi
Naša izdanja
Međunarodna saradnja
Istraživanja
Nastavni planovi i programi
Kontakt
Arhiva
Poslednja obnova sadržaja:
01.10.2013.
Aktuelno:

 

nazad
PROJEKAT

UNAPREĐENJE NASTAVE SRPSKOG
KAO NEMATERNJEG JEZIKA U PRVOM I DRUGOM
RAZREDU OSNOVNE ŠKOLE U ODELJENJIMA
SA NASTAVOM NA MAĐARSKOM JEZIKU

Pedagoški zavod Vojvodine u želji da unapredi nastavu na srpskom kao nematernjem jeziku u odeljenjima sa nastavom na mađarskom jeziku, a polazeći od Osnova plana i programa opšteg obrazovanja Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije, i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu Autonomne Pokrajine Vojvodine, radi na realizaciji projekta Unapređenje nastave srpskog kao nematernjeg jezika u prvom i drugom razredu osnovne škole u odeljenjima sa nastavom na mađarskom jeziku, autora i koordinatora dr Melanije Mikeš.

Povodom napred navedenog, u subotu 11. marta od 10 do 13 časova u organizaciji Pedagoškog zavoda Vojvodine, u Novom Sadu je održan seminar, kako bi se učitelji i nastavnici upoznali sa novim i efikasnim metodičkim pristupom u osposobljavanju učenika za komunikaciju na srpskom jeziku i njegovu širu upotrebu.

Prisutne je pozdravila direktor Zavoda Lenka Erdelj, koja je u svom izlaganju iznela značaj ovog, i planiranih seminara, kako za neposredni obrazovni proces, koji uključuje unapređenje nastave srpskog kao nematernjeg jezika, tako i za prosvetne radnike i stručnjake koji se bave ovom problematikom.

Učesnicima su se obratile i seminar vodile prof. dr Melanija Mikeš, autor Projekta, i Jutka Baliž, saradnik u Projektu.

Seminar je imao karakteristike stručnog usavršavanja sa elementima obuke u okviru radioničarskog dela, koji su vodile: Valerija Juhas, Ibolja Farkaš i Elvira Homolja, učesnice pilot programa u prvom i drugom razredu osnovne škole.

Seminaru je prisustvovalo 27 prosvetnih radnika iz osnovnih škola iz Subotice, Ade, Temerina, Malog Iđoša, Sente, Kanjiže, Zrenjanina, Bečeja, Horgoša i Novog Sada.

Sledeći seminar održaće se 25. marta 2006. godine u prostorijama Pedagoškog zavoda Vojvodine.

nazad
 
 
 
  Copyright © Pedago?ki zavod Vojvodine 2012. Sva prava zadr?ana.